24/10/2013
Εγκαινιάστηκε η Έκθεση ζωγραφικής της Παιδικής HELMEPA στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος

Παιδιά-μέλη του προγράμματος «Παιδική HELMEPA» μαζί με την Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος (ΝΜΕ) και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), εγκαινίασαν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στο Ναυτικό Μουσείο την παιδική Έκθεση ζωγραφικής των παιδιών με τίτλο «Αρμενίζοντας σε Καθαρές, Γαλάζιες Θάλασσες».

Η λιτή αλλά περιεκτική εκδήλωση που συν-διοργάνωσαν το Μουσείο και η HELMEPA, πρόβαλε τη σύνδεση της ελληνικής ναυτικής παράδοσης και θαλασσινής ιστορίας με την περιβαλλοντική ευαισθησία της νέας γενιάς.

Η Έκθεση αποτελείται από 56 ομαδικά έργα 920 μαθητών, 5 έως 13 ετών, από 30 πόλεις, χωριά και νησιά της πατρίδας μας που πήραν μέρος στους ετήσιους Διαγωνισμούς του προγράμματος «Παιδική HELMEPA» μεταξύ 2006 και 2013.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γ.Γ. Νέας Γενιάς κ. Π. Κανελλόπουλος και εκπρόσωποι των Υπουργείων Παιδείας-Θρησκευμάτων και Πολιτισμού/ Αθλητισμού, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, κ. Ι. Ξυπολιάς, οι Πρόεδροι του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία κ. Αντ. Βογιατζής, του ΠΟΙΑΘ κ. Ι. Μαραγκουδάκης και της WISTA Hellas κα Ρ. Μητροπούλου, μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Μουσείου και της HELMEPA, εκπρόσωποι της ΠΕΠΕΝ και ΠΕΜΕΝ, μέλη και φίλοι του Μουσείου, επίτιμα Μέλη και εκπρόσωποι εταιρειών μελών της HELMEPA, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Δρ. Ευ. Παπαθανασίου και στελέχη του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., εθελοντές Εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι Τύπου και ΜΜΕ.

Η Πρόεδρος του Μουσείου, κα Α. Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στη σημαντική αποστολή του Μουσείου, που είναι από το 1949 η καλλιέργεια στη νεολαία της αγάπης προς τη θάλασσα και τα ναυτικά επαγγέλματα. Ευχαρίστησε τη HELMEPA και ευχήθηκε να αρχίσει στενότερη συνεργασία ΝΜΕ και HELMEPA «η οποία 30 χρόνια τώρα με την αξιόλογη δράση της εκφράζει την κοινωνική ευθύνη και την περιβαλλοντολογική ευαισθησία της ελληνικής ναυτιλίας».

O Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, κ. Δ. Μητσάτσος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε την Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Μουσείου για τη φιλοξενία της Έκθεσης. Με θερμά λόγια αναφέρθηκε στην αξία του Μουσείου και στην ανάγκη διατήρησής του ως μέρος της θαλασσινής ιστορίας και της παράδοσης της χώρας μας, που θα πρέπει απαραίτητα τα παιδιά να μαθαίνουν «γιατί κάθε έκθεμα του συνδέεται με τη θυσία Ελλήνων ναυτικών για να είναι σήμερα ελεύθερη η χώρα μας».

Τρία κορίτσια και ένα αγόρι μέλη της Παιδικής HELMEPA από τα Εκπαιδευτήρια Ηλιάδη στη Σαλαμίνα, των οποίων ζωγραφικά έργα προβάλλονται στην Έκθεση, μίλησαν εκ μέρους των 15.000 παιδιών που πήραν μέρος στους διαγωνισμούς ζωγραφικής από το 1993 μέχρι σήμερα. Πρόβαλαν τους λόγους για τους οποίους δραστηριοποιούνται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η κα Παλούμπη τους απένειμε αναμνηστικά δώρα της HELMEPA.

Ακολούθησε ξενάγηση στην Έκθεση, στην οποία οι προσκεκλημένοι θαύμασαν την αμεσότητα των μηνυμάτων των έργων των παιδιών και τον πολύχρωμο και ευφάνταστο τρόπο με τον οποίο ζητούν από τους μεγαλύτερους να σεβαστούν το θαλάσσιο περιβάλλον και την ανησυχία τους για την υποβάθμιση του και το μέλλον τους.

Οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου είναι Τρίτη-Σάββατο: 09:00-14:00. Περισσότερες πληροφορίες: τ/φ 210-4516264, 210-4286959 και email: nme@ath.forthnet.gr.

0