11/08/2010
Παιδιά-μέλη του προγράμματος

Το εθελοντικό αυτό παιδικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα της HELMEPA λειτούργησε για 17η κατά σειρά φορά τη σχολική χρονιά 2009-2010. Πήραν μέρος 4.225 παιδιά, ηλικίας 5-13 ετών και 274 εθελοντές εκπαιδευτικοί σε 113 σχολεία της χώρας και, από τις αναφορές που οι Ομάδες στέλνουν στα γραφεία μας, οι δραστηριότητες τους είναι εντυπωσιακές.

Ειδικότερα η νέα ενότητα δράσεων του Προγράμματος, "Μαθαίνω για τα Πλοία" επιλέχτηκε από 1.100 παιδιά, ποσοστό 26%, που θέλησαν να μάθουν για τα εμπορικά πλοία και το ναυτικό επάγγελμα. Έτσι, με επισκέψεις σε Λιμεναρχεία και Ναυτικά Μουσεία, με απλά πειράματα για το πώς π.χ. τα πλοία επιπλέουν στη θάλασσα, αλλά και με σταυρόλεξα με ναυτικούς όρους, "πλησίασαν" τον κόσμο της ναυτιλίας.

Οι Ομάδες του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών επισκέφτηκαν την Παλαιά Βουλή και ξεναγήθηκαν στην αίθουσα των πλοίων του Αγώνα του 1821, οι Ομάδες του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας επισκέφτηκαν το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας στη Ζέα, ενώ οι Ομάδες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου επισκέφτηκαν το εκεί Ναυτικό Μουσείο. Κατά τόπους Λιμεναρχεία επισκέφτηκαν παιδιά-μέλη στη Ζάκυνθο, στην Ιθάκη, στη Ροδόπη, στην Αλεξανδρούπολη, στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, στη Χίο, στη Μυτιλήνη και στην Καλαμάτα. Οι Ομάδες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλύμνου διεξήγαγαν, με τη βοήθεια του εθελοντή εκπαιδευτικού τους, πειράματα και έδωσαν απαντήσεις στο ερώτημα "Γιατί τα πλοία διαφέρουν μεταξύ τους;". Μέσα από τη διαδικασία αυτή τα παιδιά γνώρισαν τα διαφορετικά είδη πλοίων και το είδος των μεταφορών για τις οποίες χρησιμοποιούνται.

Μια ξεχωριστή εργασία παρουσίασαν οι Ομάδες του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου με το Λεύκωμά τους με τίτλο "Αφιέρωμα στη Ναυτιλία", το οποίο περιγράφει την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, τους θαλάσσιους δρόμους του προϊστορικού Αιγαίου, τα είδη των πλοίων και τις εμπορικές συναλλαγές για τις οποίες χρησίμευαν. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν τις γνώσεις που απέκτησαν μέσα από την εργασία αυτή για την κατασκευή διαφόρων τύπων πλοίων από πηλό. Οι μαθητές αυτοί προσκάλεσαν, τέλος, στην τάξη τον Νικήτα Μανδαλιό, απόμαχο ναυτικό από τη Σύμη με 36 χρόνια στη θάλασσα, για να τους αφηγηθεί θαλασσινές ιστορίες. Με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο, όπως δηλώνουν τα ίδια τα παιδιά, εκείνος τους είπε τις εμπειρίες του μεταδίδοντας τους την αγάπη του για τη θάλασσα.

Σημείωση:
Το Πρόγραμμα Παιδική HELMEPA υλοποιείται σε συνεργασία και με τη συνδρομή του Βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος The Lloyd's Register Educational Trust (The LRET) που έχει ως βασικό σκοπό την υποστήριξη εξελίξεων στους τομείς εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και έρευνας στις μεταφορές, τις επιστήμες και την τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.

0