Λεξιλόγιο

Αέρια του θερμοκηπίου - οποιοδήποτε αέριο το οποίο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και συγκρατεί θερμότητα για περισσότερο χρόνο από ό,τι το οξυγόνο και το άζωτο

Άλγη - απλά φυτά που ζουν κυρίως στο νερό όπως για παράδειγμα μικροσκοπικοί μονοκύτταροι οργανισμοί και φύκια.

Ασβεστόλιθος - σκληρή λευκή ουσία που μοιάζει με πέτρωμα και δημιουργείται από τον πολύποδα των κοραλλιών. Το χημικό του όνομα είναι ανθρακικό ασβέστιο.

Βιοπικοιλότητα - όλα τα υπάρχοντα είδη ζώων, φυτών, βακτηρίων και άλλων οργανισμών, η συνολική γενετική τους ποικιλότητα και η ποικιλότητα όλων των οικοσυστημάτων.

Διοξείδιο του άνθρακα - αέριο του οποίου τα χημικά στοιχεία αποτελούνται από άτομα άνθρακα και οξυγόνου. Μία από τις ιδιότητες του είναι ότι μπορεί να συγκρατήσει θερμότητα για περισσότερο χρόνο από ότι το οξυγόνο και το άζωτο.

Ζωοξανθέλες - μια ιδιαίτερη ομάδα από μικροσκοπικά άλγη τα οποία ζουν και κολυμπούν ελεύθερα στη θάλασσα αλλά ζουν επίσης στα κύτταρα των πολύποδων των κοραλλιών και των μυδιών.

Ζωοπλαγκτόν - απλά μικροσκοπικά ζώα που τρέφονται από φυτοπλαγκτόν (μικροσκοπικά άλγη) ή από μικρότερο ζωοπλαγκτόν. Αυτά τα λιλιπούτεια ζωάκια αποτελούν το συνδετικό κρίκο για τη διατροφή των υπολοίπων ζώων της τροφικής αλυσίδας.

Καιρός - περιγράφει τις αλλαγές σε βροχή, ηλιοφάνεια, συννεφιά, αέρα, θερμοκρασίες κτλ. από ώρα σε ώρα, μέρα σε μέρα και μήνα σε μήνα.

Κλίμα - είναι ο καιρός που καταγράφεται κατά τη διάρκεια μιας σειράς ετών και δείχνει τις τάσεις που παρουσιάζει ο καιρός κατά τη διάρκεια όλων των εποχών.

Μεθάνιο - αέριο που αποτελείται από άνθρακα και υδρογόνο. Είναι επίσης γνωστό και ως φυσικό αέριο και χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Όταν διαφεύγει στην ατμόσφαιρα χρειάζεται τουλάχιστον 100 χρόνια για να διασπαστεί. Μία από τις ιδιότητές του είναι ότι συγκρατεί θερμότητα για περισσότερο χρόνο από ό,τι το οξυγόνο και το άζωτο.

Όζον - αέριο που φιλτράρει την υπεριώδη ακτινοβολία στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Το όζον στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας είναι ρυπογόνο και επηρεάζει την υγεία των ζωντανών οργανισμών.

Πολύποδας - μικρός, απλός οργανισμός με στόμα, στομάχι και πλοκάμια. Δεν έχει εγκέφαλο, μάτια, καρδιά ή αγγεία αίματος.

Συμβιωτική σχέση - περιγράφει δύο άσχετους οργανισμούς που ζουν μαζί και επωφελούνται και οι δύο από τη σχέση αυτή.

Υπεριώδης ακτινοβολία (UV) - πολύ κοντά μήκη κύματος φωτός (ακτινοβολία) που μπορούν να βλάψουν τους ζωντανούς οργανισμούς.

Φυτοπλαγκτόν - μικροσκοπικά φυτά (άλγη) που επιπλέουν ή κολυμπούν στο νερό. Το ηλιακό φως μπορεί να φτάσει σε ικανή ποσότητα μόνο στα πρώτα 60 μέτρα βάθους ώστε να αναπτυχθούν τα περισσότερα από τα φυτά αυτά.