Παρατηρητήριο Κοραλλιών

Ήμασταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι όταν φτάσαμε στην προβλήτα, για να επιβιβαστούμε στο σκάφος, που θα μας πήγαινε στον ύφαλο. Οι φίλοι μου ανυπομονούσαν να φτάσουμε και να ξεκινήσουμε να εξερευνούμε τα κοράλλια.

Η τάξη μας, συμμετείχε στο πρόγραμμα Παρατήρησης Κοραλλιών, ώστε να μπορέσουμε να μελετήσουμε τη λεύκανση των κοραλλιών σε αυτή την εκδρομή μας στον πλησιέστερο ύφαλο. Στην αρχή μελετήσαμε την ιστοσελίδα www.coralwatch.org και παραγγείλαμε το εκπαιδευτικό υλικό.

Όταν το υλικό έφτασε, περιείχε 30 χρωματιστές καρτέλες που ονομάζονταν Χάρτες για την Υγεία των Κοραλλιών. Οι χάρτες αυτοί δείχνουν τα χρώματα των κοραλλιών και το πώς αλλάζουν τα χρώματα αυτά καθώς τα κοράλλια λευκαίνουν. Έπρεπε να μάθουμε πώς να κινούμαστε στον ύφαλο όταν η παλίρροια ήταν στο χαμηλότερο σημείο της, να μην καταστρέφουμε τα κοράλλια και να προσέχουμε να μην τραυματιστούμε. Οργανωθήκαμε σε μικρές ομάδες και σκεφτήκαμε διάφορους τρόπους για να μην βρέξουμε τις καρτέλες μας, τις φωτογραφικές μας μηχανές και το φαγητό μας.

Kids with Coral Watch Bleaching Card

Παιδιά με Χάρτες Υγείας των Κοραλλιών του Παρατηρητηρίου Κοραλλιών

Το πρώτο πράγμα που αντικρίσαμε όταν φτάσαμε στον ύφαλο ήταν μικρά ψαράκια που κολυμπούσαν γρήγορα για να κρυφτούν κάτω από τα κοράλλια.

Είδα μια μικρή πολύχρωμη γαρίδα και η φίλη μου ανακάλυψε μια πανέμορφη αχιβάδα που πίστευε ότι ήταν μια δηλητηριώδης κωνική αχιβάδα.
Αρχίσαμε να δουλεύουμε με τους Χάρτες για την Υγεία των Κοραλλιών και τα Δελτία Καταγραφής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα περισσότερα κοράλλια που παρατηρούσαμε είχαν επηρεαστεί από τη λεύκανση. Αυτό ήταν πολύ απογοητευτικό.

Όταν γυρίσαμε στο σχολείο γράψαμε τα αποτελέσματα μας στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Κοραλλιών. Μιλήσαμε για το μέλλον των κοραλλιογενών υφάλων και πολλοί μαθητές ήταν αγανακτισμένοι που δεν γίνεται τίποτα. Σκέφτηκα ότι μπορεί να γίνω ωκεανολόγος όταν μεγαλώσω και έψαξα να βρω σχετικά Πανεπιστήμια.

Coral Watch Bleaching Card

Ο Χάρτης για την Υγεία των Κοραλλιών του Παρατηρητηρίου Κοραλλιών