Μην παραπλανηθείτε

cross-section of our atmostphere

Διατομή από την ατμόσφαιρά μας
Ποια η διαφορά ανάμεσα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την ελάττωση του όζοντος;
  • Το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελείται από κάποια αέρια στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας που συγκρατούν περισσότερη θερμότητα από ότι το οξυγόνο και το άζωτο. Μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου θα αυξήσουν τη θερμοκρασία των κλιμάτων του πλανήτη.
  • Η ελάττωση του όζοντος συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας όπου ο αέρας είναι τόσο λεπτός που δε θα μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Κανονικά ένα χημικό στοιχείο που ονομάζεται όζον, σχηματίζεται με φυσικό τρόπο στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Το όζον φιλτράρει το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας UV (υπεριώδης). Υψηλές δόσεις ακτινοβολίας UV είναι επιβλαβείς για τα περισσότερα φυτά και ζώα αλλά και για εμάς τους ίδιους. Οι χλωροφθοράνθρακες αποτελούν χημικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε φιάλες με προωθητικά αέρια, κλιματιστικά και ψυγεία. Όταν τα χημικά αυτά φτάσουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας καταστρέφουν το όζον και επιτρέπουν στην υπεριώδη ακτινοβολία να φτάσει στη Γη.

Ποια η διαφορά ανάμεσα στο κλίμα και τον καιρό;

  • Το κλίμα είναι ο μέσος καιρός για μία συγκεκριμένη περίοδο ετών που μας δείχνει ποία είναι η μέση τάση του καιρού σε όλες τις εποχές.
  • Ο καιρός περιγράφει τις αλλαγές στη βροχή, την ηλιοφάνεια, τη συννεφιά, τον άνεμο, τη θερμοκρασία, κτλ. από ώρα σε ώρα, ημέρα σε ημέρα και μήνα σε μήνα.

Ozone Element

Ozone element

Επιστημονικές θεωρίες και στοιχεία εναντίον μη-επιστημονικών θεωριών.

Οι επιστήμονες θέτουν μια θεωρία και στη συνέχεια συγκεντρώνουν στοιχεία με τα οποία την υποστηρίζουν ή όχι. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι αποτέλεσμα των αερίων του θερμοκηπίου, όπως:

  • Το γεγονός ότι από το παρελθόν, τα αέρια του θερμοκηπίου αλλάζουν όταν αλλάζει και το κλίμα.
  • Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο αποθηκεύουν περισσότερη θερμότητα από ό,τι το οξυγόνο και το άζωτο. Κάποιοι άνθρωποι, που δεν είναι επιστήμονες, σχηματίζουν τη γνώμη ότι μια θεωρία μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο με λόγια και χωρίς νέα στοιχεία, ή κάποιες φορές προσπαθούν να πείσουν άλλους ότι τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά, χωρίς καν να προσπαθήσουν να τα κατανοήσουν.

Τι θα συμβεί στο μέλλον;

  • Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να προβλέψουν ακριβώς πόσο θα αλλάξει το κλίμα ή ποιες θα είναι οι συνολικές επιπτώσεις της αλλαγής αυτής.
  • Παρόλα αυτά η μικρότερη προβλεπόμενη αλλαγή στην θερμοκρασία είναι αρκετή για να προκαλέσει τη λεύκανση των κοραλλιών στους περισσότερους κοραλλιογενείς υφάλους του κόσμου.