Γιατί τα συμβιωτικά άλγη εγκατέλειψαν το σπίτι τους;

Τα άλγη που ονομάζονται ζωοξανθέλες και ζουν στους πολύποδες των κοραλλιών ήταν ακόμα πιο επιλεκτικά με τις συνθήκες επιβίωσής τους από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν οι πολύποδες των κοραλλιών έχασαν το χρώμα τους. Το κανονικό χρώμα ενός πολύποδα είναι το λευκό. Οι ζωοξανθέλες είναι αυτές που κάνουν τους πολύποδες πολύχρωμους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι πολύποδες είχαν χάσει τις περισσότερες ζωοξανθέλες τους. Κάποιες ζωοξανθέλες υπήρχαν ακόμη αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν ήταν και τόσο καλή, καθώς δεν τους ενδιέφερε να παράγουν τροφή.

Όταν οι πολύποδες άρχισαν να λευκαίνουν, η θερμοκρασία της θάλασσας ήταν πιο ζεστή απ ότι συνήθως και για αυτό οι επιστήμονες ερεύνησαν κατά πόσο αυτά τα δυο γεγονότα συνδέονται μεταξύ τους. Διαπίστωσαν ότι μια μικρή άνοδος της θαλάσσιας θερμοκρασίας είναι αρκετή για να χάσουν τα κοράλλια το χρώμα τους.

Παρατηρώντας πιο προσεκτικά ανακάλυψαν ότι όταν ανέβαινε η θερμοκρασία ο πολύποδας των κοραλλιών κυριευόταν από πανικό και απέβαλε τις περισσότερες ζωοξανθέλες του. Μήπως οι πολύποδες των κοραλλιών προσπαθούν να αυτοκτονήσουν πετώντας έξω τις ζωοξανθέλες τους ή υπάρχει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα;

Sick Coral

Άρρωστο κοράλλι