Δομή του πολύποδα των κοραλλιών
Clown Fish
Κίτρινοι πολύποδες των κοραλλιών

Ο πολύποδας των κοραλλιών είναι ένα από τα πιο απλά ζώα. Πολλά από τα χαρακτηριστικά, απαραίτητα για την επιβίωση, με τα οποία τα άλλα ζώα είναι εξοπλισμένα, δεν υπάρχουν καθόλου στον πολύποδα των κοραλλιών. Έχει στρογγυλό σχήμα και πολλά σαρκώδη πλοκάμια γύρω από το στόμα του που μοιάζουν με κεραίες. Το στόμα όταν ανοίγει περιέχει μόνο μια στομαχική κοιλότητα. Δεν έχει ούτε έντερα ούτε πρωκτό, έτσι λοιπόν τα υπολείμματα της τροφής του αποβάλλονται από το στόμα. Ο πολύποδας των κοραλλιών δεν έχει εγκέφαλο, νευρικό σύστημα ή μάτια. Επίσης δεν έχει καρδιά ούτε αγγεία αίματος.

illustration cross-section of a polyp

Ανατομία ενός πολύποδα

Καλά κρυμμένα στο δέρμα των πλοκαμιών του υπάρχουν ειδικά κεντριά που τσιμπάνε. Αυτά προστατεύουν τον πολύποδα και τον βοηθούν να πιάσει μικρά θηράματα. Κάθε κεντρί μπορεί να επιτεθεί από μόνο του. Εκτοξεύει μια μικρή δηλητηριώδη ακίδα συνδεδεμένη με μία ίνα που μοιάζει με κλωστή. Η ίνα αυτή παραμένει κολλημένη στον πολύποδα και περικυκλώνει το μικρό θήραμα. Το θήραμα οδηγείται στο στομάχι όπου και χωνεύεται.

Πρέπει να το γνωρίζετε!

Η ανεμώνη είναι πολύ μεγαλύτερη από τον πολύποδα των κοραλλιών και δε δημιουργεί σκελετό από ασβεστόλιθο. Τα ψάρια κλόουν ζουν ανάμεσα στα πλοκάμια των ανεμώνων οι οποίες διαθέτουν επίσης κεντριά. Όμως οι ανεμώνες δεν επιτίθενται στα ψάρια κλόουν και αυτά με τη σειρά τους προστατεύονται από μεγαλύτερους θηρευτές.

diagram of a stinging cell

Διάγραμμα ανεμώνης