Πολυπλοκότητα και βιοποικιλότητα του κοραλλιογενούς υφάλου
the coral reef
Ο κοραλλιογενής ύφαλος

Σε ένα δάσος είναι εύκολο να διακρίνουμε τα φυτά που παράγουν την τροφή τους με το ηλιακό φως (φωτοσύνθεση). Σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο δε διακρίνουμε κανένα φυτό. Μέσα στους ιστούς των πολύποδων και των οστράκων των κοραλλιών κρύβεται ένα είδος άλγεων. Τα άλγη παρέχουν τροφή και οξυγόνο στους πολύποδες και τα όστρακα των κοραλλιών. Τα άλγη με τη σειρά τους δέχονται την προστασία των μεγαλύτερων συνεταίρων τους.

Αν δείτε έναν κοραλλιογενή ύφαλο για πρώτη φορά, θα εκπλαγείτε από τον αριθμό διαφόρων ψαριών με εκθαμβωτικά χρώματα. Όπου και να κοιτάξετε υπάρχουν διάφορα είδη ζώων, όπως καβούρια, γαρίδες, αστερίες, σαλιγκάρια και πολλά άλλα.

Τα περισσότερα φυτά ενός κοραλλιογενούς υφάλου είναι μικροσκοπικά και επιπλέουν ελεύθερα μέσα στο νερό. Τα ζώα που τρέφονται από αυτά είναι επίσης μικροσκοπικά. Τα λιλιπούτεια αυτά φυτά ονομάζονται φυτοπλαγκτόν και τα ζωάκια ζωοπλαγκτόν. Το ζωοπλαγκτόν αποτελεί τη βασική πηγή τροφής για πολλά μεγαλύτερα ζώα που ζουν στον κοραλλιογενή ύφαλο.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα βρείτε μικρές ποσότητες άλγεων που εκκρίνουν ασβεστόλιθο ο οποίος σκεπάζει τα νεκρά κοράλλια. Τα πράσινα άλγη μεγαλώνουν πάνω σε ό,τι μπορούν να γραπωθούν και αποτελούν σημαντική τροφή για πολλά ζώα.